En urostomi er livsomveltende. Den vil forårsake forandringer og kreve omstillinger, men det trenger ikke å påvirke deg og din hverdag negativt. Selv om det kan være overveldende å stå foran en fremtid med urostomi, finnes det mye kunnskap om denne formen for urinavledning, og det finnes mange produkter på området som kan gi deg de beste rammene for livet med urostomi.
En av forutsetningene for at du skal få det bra med din stomi, er at du bruker riktig utstyr og pleier den på best mulig måte. Det finnes ikke én type utstyr som er perfekt, så det er viktig at du finner det som passer til din kropp og dine behov. Les mer om forskjellige produkttyper samt pleie av stomien nedenfor, og bli klokere på hva som vil kunne fungere for deg.
Lær mer om hva urostomi er
Urostomi er en annerledes metode for urinavledning, hvor urinen ledes fra nyrene og ut av kroppen. En urostomi lages kirurgisk, og det er flere måter operasjonen kan utføres på. Det avhenger blant annet av om det skal lages en stomi på siden av magen, eller om det skal konstrueres en blære under huden. Årsaken til hvorfor du skal få en urostomi, spiller også inn på valget av urostomi og dermed metoden.
Den typiske urostomien er Brickerblæren, også kjent som Brickeravledning. Her lages en stomi, vanligvis på høyre side av magen. Ved Brickerblæren strømmer urinen kontinuerlig ut av kroppen, derfor festes en stomipose rundt stomien for å samle opp urinen.
Hvilket utstyr skal man bruke til en urostomi?
Det finnes en lang rekke ulike typer utstyr til urostomi som kan lette hverdagen din. Når du skal finne stomiutstyr, er det spesielt viktig at du velger det du er komfortabel med og kan håndtere. Med et stort utvalg kan det imidlertid være vanskelig å finne frem til de rette produktene.
Skal du bruke en stomipose, er det essensielt at du finner utstyr som passer godt til kroppen din. Her er det spesielt viktig å være oppmerksom på hudplaten, som bør velges ut fra hvordan stomien din ser ut. En flat hudplate passer til stomier som har et flatt og jevnt område rundt stomien. En konveks hudplate passer til en stomi som trenger ekstra støtte, er kort eller plassert i et søkk/nedsunket område. En konkav hudplate passer godt til en stomi som ligger på et brokk eller et område som går utover.
Annet stomiutstyr du med fordel kan se nærmere på, er blant annet:
- barrierefilmspray, som reduserer hudproblemer
- tetningsring, som skaper en langvarig tetning mellom stomien og utstyret
- elastisk tape, som holder hudplaten sikkert på plass
- klebefjernerspray, som reduserer ubehag og ømhet når hudplaten skal skiftes
Har du den minste tvil om eller spørsmål til hvilket utstyr du bør se nærmere på, kan du alltid spørre din stomisykepleier om råd. Du kan også kontakte helsepersonellet på avdelingen du går til etter operasjonen, som kan veilede deg.
Slik pleier du din urostomi
Det er viktig at du holder stomien hel, ren og tørr for å unngå infeksjoner og kunne leve livet ditt som normalt. Har du en stomi utenpå magen, bruker du sannsynligvis en stomipose med utløp, som du kan tømme når det er urin i den. Uansett om du bruker 1-delt eller 2-delt stomiutstyr, skal stomiposen skiftes minst én gang hver dag. Ved 2-delt utstyr, hvor stomipose og hudplate er to elementer, kan hudplaten sitte på i 2-3 dager.
Når du vasker huden rundt stomien, kan du bruke lunkent vann og eventuelt en såpe med lav pH-verdi. Husk å skylle bort all såpen. Har du tid, så la gjerne huden lufttørke. Ellers bør du tørke forsiktig rundt stomien for å unngå irritasjon.
Skulle du oppleve problemer med ømhet i huden, kan det hjelpe å bruke stomiutstyr som har riktig passform i forhold til kroppen din. Er du i tvil om hva ømheten skyldes, bør du alltid kontakte relevant helsepersonell – ingen bør gå rundt med smerter i huden.
Søker du råd og veiledning om stomiutstyr?
Vil du gjerne ha hjelp og veiledning til hvilke produkter som er relevante for deg å undersøke i forbindelse med din urostomi, kan du med fordel se nærmere på Coloplast Assistanse. Coloplast Assistanse er et gratis tilbud for alle som søker produktveiledning og råd om blant annet utstyr til urostomi. Kompetente og erfarne sykepleiere er klare til å hjelpe deg godt på vei, og du kan kontakte dem alle ukens dager både telefonisk, via e-post eller via deres kontaktskjema.