Slik velger du riktig belysning til ulike rom og formål

Det kan være utfordrende å velge lamper og lyskilder til ulike rom i boligen, særlig hvis du kanskje er under middels interessert i interiør og design. Heldigvis trenger det ikke å være komplisert å velge lamper, og du kan innrede med alt fra arbeidslys og plantelys til stemningslys på en enkel måte.

Velg belysning etter behov

Til å begynne med er det viktig å begynne å innrede med belysning som er tilpasset spesifikke funksjoner og behov. En god allmennbelysning er et godt utgangspunkt, det handler helt enkelt om taklamper og andre lyskilder som gir en generell belysning i ulike rom. Det trenger altså ikke å være lamper og armaturer som er plassert akkurat i taket, men for å gi generell belysning er det en vanlig plassering.

Videre trenger du ulike typer funksjonsbelysning, som for eksempel arbeidslys, plantelys og lignende. Arbeidslys trenger du åpenbart der du skal jobbe, for eksempel ved en pult eller i et verksted. Enkelt forklart om plantelys: gi dine planter det lyset de trenger for å blomstre – det vil gjøre en stor forskjell.

Stemningsbelysning og ulike fargetemperaturer

Med allmennbelysning og funksjonsbelysning på plass, er neste trinn å sørge for stemningsbelysning og en helhet som er behagelig å være i. Belysning har helt enkelt mye å si for både humør og generelt velvære, og det er derfor viktig å ta stemningsbelysning, fargetemperatur og andre faktorer på alvor.

Moderne LED-belysning har gjort det en god del enklere å innrede med stemningsbelysning, da mange LED-lyskilder kan justeres til ulike fargetemperaturer og lysstyrker. Det betyr at en og samme armatur kan brukes til både god generell belysning om dagen og dempet stemningsbelysning om kvelden. I den forbindelse er det også greit å huske på at det kan være smart å dempe belysningen om kvelden, og gjerne gjøre lyset «varmere» hvis mulig. Det kan bidra til litt enklere innsovning og bedre søvn.